Norveç Turistik Vize
Türkiye Cumhuriyeti ile Norveç arasında tamamen vize muafiyetine yönelik bir antlaşma bulunmamasından dolayı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu turistik amaç doğrultusunda Norveç turistik vize almadan Norveç’e girememektedirler. Bahsi geçen durum, yalnızca Umuma Mahsus isimli pasaporta sahip olan vatandaşlar için geçerlidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi isimli pasaportlardan herhangi birisine sahip olan kişiler, diledikleri dönemde Norveç’e giriş ve çıkış yapabilmektedirler. Fakat bu kolaylık da vizesiz seyahat yönetmeliği tarafından bir miktar sınırlandırılmıştır. Kişi, sene içerisinde 90 günlük periyotlara bağlı kalmak şartı ile ülke sınırları içerisinde kalabilmektedir. 90 gün Norveç’te kalınmasının ardından, tekrar ülkeye girebilmek için 90 gün beklemek gerekmektedir. Sonrasında da yine aynı şekilde ülkede konaklama gerçekleştirilebilmektedir.
Bordo pasaporta sahip olan kişiler, seyahat sebeplerine bağlı olmak kaydı ile vize başvurusu yapmak zorundadırlar. Vize başvurusu yapmamış olan Bordo pasaport sahibi kişiler, ülkeye kesinlikle giriş yapamamaktadır. ‘Kapıda Vize’ olarak tabir edilen uygulamanın da giderek azalmasından dolayı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan konsolosluklar aracılığı ile vize başvurusu yapılmalıdır. Bunun için de konsolosluk tarafından talep edilen belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir.
Norveç Turistik Vize Başvurusu Hakkında
Norveç, Avrupa Birliği’ne bağlı bir ülkedir. Bu nedenle Schengen Bölgesi olarak adlandırılan bölgenin içerisinde yer almasından dolayı da Norveç’e Schengen vizesi alarak giriş yapılabilmektedir. Umuma Mahsus isimli pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları genellikle tek ülke vizesi almak yerine Schengen vizesi almaktadırlar. Bu sayede Norveç’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye kolaylıkla giriş yapılabilmektedir. Fakat Schengen vizesinin prosedürleri daha farklıdır. Bu prosedürlerin de Norveç’in resmi internet sitesinden öğrenilmesi gerekmektedir.
Turistik Vize Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?
Yapılan Norveç turistik vizesi başvuruları çoğunlukla 10 – 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Sürecin tamamlanmasına kadar geçen süre içerisinde başvuru sahibine herhangi bir şekilde bilgilendirme yapılmamaktadır. Yalnızca değerlendirme sürecinin sonunda, sonuç öğrenilebilmektedir. Fakat bu belirtilen değerlendirme süresi bazı dönemlerde fazlasıyla artabilmektedir. Genellikle yaz aylarında vize başvurularının sayısı oldukça artmaktadır.
Bu nedenle de vize müracaatlarının sonuçlanması 20 iş gününü bulmaktadır. Bu tür durumların meydana gelmesi halinde de seyahat tarihleri ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bahsi geçen durumların yaşanmaması için Norveç Konsolosluğu tarafından başvuruların seyahat tarihlerinden 6 – 7 hafta önce yapılması gerektiği belirtilmektedir. Bu tavsiyeye uyulması halinde vize başvurularının değerlendirilmesi ile ilgili herhangi bir problem ortaya çıkmamaktadır.
Norveç Turistik Vize Başvurusu İçin Hazırlanması Gereken Evraklar
Vize başvurularında konsolosluklar tarafından çok sayıda belge ve evrak istenmektedir. Talep edilen bu belgeler, genel olarak seyahat planının anlaşılmasını sağlamak amacı ile istenmektedir. Fakat bazı belgeler de tamamen başvuru sahibinin güvenliğini korumaya ve arttırmaya yöneliktir. Bu nedenle Norveç Konsolosluğu tarafından talep edilen vize evraklarının belirtilen tarihlerde eksiksiz olarak ilgili kuruma ve yetkili kişiye teslim edilmesi gerekmektedir.
-Pasaport
Başvurularda kullanılacak pasaportların 10 yıldan daha eski olmaması gerekmektedir. Pasaportların kullanım süresi 10 yıl olduğu için, bu süreyi doldurmuş pasaportlar yenilenmelidir. Ayrıca Norveç dönüşünden itibaren pasaportun 3 ay kadar daha geçerli olması şarttır. Son olarak da pasaport içerisinde minimum 2 sayfalık boş alan bulunmalıdır. Bu şartlara uygunluk göstermeyen pasaportların yenilenmesi veya değiştirilmesi gerekmektedir.
-Vize Başvuru Formu
Bahsi geçen form, Schengen vize formu ile aynı özellikleri taşımaktadır. Bu nedenle aynı isim ile birlikte de anılabilmektedir. Form içerisinde çoğunlukla seyahat planının detaylı olarak anlaşılabilmesi için sorular yer almaktadır. Norveç turistik vize başvurusu yapan kişilerin bu soruları eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir. Ayrıca form içinde bulunan sorular cevaplandırılırken İngilizce dili ve büyük harf kullanılmalıdır. Norveç Konsolosluğu tarafından belirtilen hazırlanma şekline uyulmaması halinde Vize Başvuru Formu kabul edilmemektedir. Bu da başvuru sürecinin uzamasına neden olmaktadır.
-Biometrik Fotoğraf
Norveç turistik vize başvurularında 2 adet biometrik fotoğraf istenmektedir. Parmak izi de isteniyor olsa da, yakın dönemlerden beri bu izler konsolosluk aracılığı ile alınabilmektedir. Bu nedenle başvuru sahiplerinin biometrik özelliğe sahip olan fotoğrafları temin etmesi yeterlidir. 3.5 cm x 4.5 cm olması gereken fotoğraflar, beyaz arka plan üzerine çekilmiş olmalıdır. Çekim esnasında da aksesuar ve benzeri ürünler kullanılmamalıdır.
-Finansal Durumu Gösteren Belgeler
Başvuru sahiplerinin finansal durumu Norveç Konsolosluğu için büyük önem arz etmektedir. Kişinin ülke sınırları içerisinde rahatça harcama yapabileceğinin kanıtlanabilmesi için istenen bu belgelerden ilki maaş bordrosudur. Bordroların son 3 aya ait olması gerekmektedir. Ayrıca belgelerin de ilgili kurum tarafından kaşelenmesi ve imzalanması gerekmektedir. Bunun haricinde ek olarak konsolosluk tarafından 3 aylık Banka Hesap Dökümü istenmektedir. Bu belgenin de yine aynı şekilde ilgili banka yetkilisi tarafından imzalanması, kaşelenmesi gerekmektedir. Norveç turistik vize başvurularının olumlu şekilde sonuçlanabilmesi için finansal durumu gösteren belgelerin hazırlanmasına büyük önem verilmelidir.
-Mesleki Durumu Gösteren Belgeler
Norveç Konsolosluğu tarafından mesleki detayları öğrenebilmek amacı ile de bir takım evraklar eksiksiz olarak istenmektedir. Bunlardan ilki SGK İşe Giriş Bildirgesi ve de SGK Hizmet Dökümü’dür. Bahsi geçen her iki belgenin hem orijinali, hem de fotokopisi temin edilmelidir. Ayrıca Faaliyet Belgesi de bu belgelerin arasına eklenmelidir.
Norveç turistik vize başvurusu yapan kişilerin ek olarak şirket yetkilisi tarafından hazırlanmış olan Çalışma Mektubu veya Onay Yazısı temin etmesi gerekmektedir. Bu belgenin antetli bir kağıda yazılması ve İngilizce dilinin kullanılması gerekmektedir. Eğer kurum yetkilisi İngilizce konusunda yeterli değil ise, yeminli bir tercümandan yardım alınabilmektedir. İngilizce olarak hazırlanmayan belgeler kabul edilmediği için, bu hususa fazlasıyla özen gösterilmesi gerekmektedir.
-Diğer Belgeler
Hazırlanması gereken diğer belgelerin ilki Sağlık Sigortası’dır. Bu sigorta, çeşitli sigorta kuruluşları aracılığı ile yapılabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışarısında meydana gelebilecek sağlık problemleri, sigorta sayesinde çözüme kavuşturulabilmektedir. Üst limit 30.000 Euro olarak belirlendiği için ortaya çıkma ihtimali olan sağlık problemlerinin neredeyse tamamı kısa süreler içerisinde halledilebilmektedir. Bu nedenle, Norveç turistik vize başvurusu yapan kişinin güvenliğini sağlamak amacı ile bu sigortanın yapılması ve sigortanın yapılmasının ardından oluşturulan poliçesinin Norveç Konsolosluğu’na teslim edilmesi gerekmektedir.
Konsolosluk tarafından ayrıca seyahat planını detaylı olarak anlatan belgeler istenmektedir. Bu belgeler uçak biletlerinden ve konaklama rezervasyonlarından oluşmaktadır. Başvuru sahipleri, tercih ettikleri ulaşım aracına ait olan gidiş ve dönüş biletlerinin orijinallerini konsolosluk ile paylaşmak zorundadırlar. Buna ek olarak, ülkeye giriş yapmadan önce konaklamanın yapılacağı yerlerin seçilmesi ve belirlenmesi gerekmektedir. Bu seçimden sonra da rezervasyon yapılmaktadır. Yapılan rezervasyonların şirket tarafından onaylanması halinde konfirmasyon çıktısının alınması gerekmektedir. Bu çıktılar da aynı şekilde Norveç Konsolosluğu ile paylaşılmalıdır.
Norveç Turistik Vize Ücretleri
Yapılacak olan Norveç turistik vize işlemleri başvurularında ödenen ücretler bir takım kriterlere bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Fakat bu değişimin en büyük sebebi, vize tipidir. Vize tiplerinin her birinin süresi birbirinden farklıdır. Bu nedenle ücretleri de doğal olarak farklılık göstermektedir. Kişi, vize başvurusu yapmadan önce ilk olarak Norveç Konsolosluğu’nun orijinal internet sitesini ziyaret etmelidir. Site içerisinde vize ücretleri ile sınırlı kalmayarak, talep edilen belgeler ve evraklar hakkında da bilgi alınabilmektedir. Bu sayede başvuru süreci daha iyi şekilde tamamlanabilmektedir.
Norveç Turistik Vize S.S.S
Norveç Turistik Vize Başvuru Nasıl Yapılır?
Norveç vizesi Schengen vize kriterlerine tabiidir. Kısa süreli vizeler için yetkili vize başvuru merkezlerine gereken vize belgelerini teslim etmek gerekir.
Norveç Turist Vizesi Zor mu?
Norveç vizeleri Schengen vize kriterlerine göre belirlenmiştir, gerekli koşulları gerçekleştiren kişiler vize başvurularında olumlu sonuç alabilirler. Geliri ve mesleği bulunan kişilerin, öğrencilerin, AB ülkelerinde yakınları bulunanların vize alması zor değildir.
Norveç Turist Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Norveç Schengen vize türlerine başvuru yapmak için öncelikle şu belgeler hazırlanmalıdır:
Pasaport, eski pasaport ve Schengen vizeleri fotokopileri
2 tane biyometrik fotoğraf
Tüm kimlik belgelerinin fotokopileri
Norveç Schengen vize başvuru formu ve Norveç vize başvuru dilekçesi
Otel rezervasyonları
Konaklama rezervasyonları
Seyahat sağlık sigortası
Gelir belgeleri, imzalı ve kaşeli olarak verilmelidir.
Banka hesap dökümü, imzalı ve kaşeli olarak düzenlenmelidir.
Norveç Vize Ücreti 2022 Nedir?
Norveç vize ücretleri 2022 yılında güncellenmiştir.
2022 Yılı İçin Belirlenmiş Norveç Vize Ücretleri
80 Euro | |
80 Euro | |
80 Euro | |
140 Euro |
Türü | Vize Harç Ücreti | Başvuru Hizmet Ücreti | Danışmanlık Hizmet Ücreti | Toplam Vize Başvuru Bedeli |
Turistik Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Ticari Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Aile Arkadaş Ziyareti Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Transit Vize | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Şoför Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Öğrenci Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Kültürel Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Kısa Süreli Eğitim Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 30 Euro | 140 Euro |
Ulusal Vizeler | ||||
Aile Birleşimi Vizesi- | 350 Euro | |||
Çalışma Vizesi | 350 Euro | |||
Blue Kart Çalışma Vizesi | 350 Euro |